Dresaj si comenzi

       Poti invata o pisica trucuri?

       Intr-un singur cuvant, da. Un "truc" poate fi orice sarcina simpla care ar putea sa apara in mod natural la pisica. Unele pisici sed, sar peste o groapa mica sau aduc inapoi jucarii care au fost aruncate. Desi, dupa cum se stie, unele pisici sunt mai doritoare sa invete decat altele, eforturile tale vor fi rasplatite (cu unele activitati distractive pentru amandoi). Daca "trucul" insusi implica distractie sau mancare, acesta ar putea fi insasi rasplata.
       Ce tratatii atrag interesul pisicii tale? Gandeste-te la tratatii comerciale, ton, masline, floricele, mancare de pisici, si orice altceva pentru care pisica ta va "munci". Odata ce ai rasplata in mana, cheia, ca si in dresarea altor specii, este rabdarea. Pisica ta aduce in mod natural ghemotoace de hartie? Sa ai o recompensa pregatita data viitoare cand iti aduce inapoi un ghemotoc. Incearca sa manance hrana ce ii este intinsa? Pune un cerc mic intre ea si mancare, si rasplateste-o imediat daca trece prin el. Atata timp cat recompensa este consistenta si bine programata (urmand imediat comportamentul dorit), vei avea un animal bucuros sa-ti indeplineasca comenzile.

       Observatii importante pentru inceput

       O lectie de dresaj sa fie scurta. Vrei ca pisicii sa-i placa ora de dresaj, nu s-o plictiseasca sau sa o enerveze.
       O comanda trebuie intotdeauna precedata de numele pisicii (de ex., "Scooter, sezi).
       Intotdeauna lovesti obiectul care face zgomot exact in momentul in care pisica a facut ceea ce i-ai cerut. Chiar si cea mai mica intarziere poate intari un comportament gresit.
       Intotdeauna dai pisicii recompensa imediat dupa ce ai produs zgomotul. In acest mod ea stie ca semnalul inseamna recompensa.
       Nu uita ca incerci sa itaresti comanda vocala. Dupa ce pisica a executat comanda corect si este recompensata, continua sa repeti comanda intr-un mod pozitiv (de ex., "sezi, asa sezi").
       Asigura-te ca pisica poate face acest lucru. Daca pisica nu reuseste sa faca ceea ce ii ceri, inseamna ca progresezi prea repede. Intoarce-te la lectia de dresaj de dinainte pana cand incepeti sa va intelegeti reciproc. Pisicile au nevoie de intarire pozitiva care sa fie urmata de reusita.
       Invata-ti pisica doar un singur lucru o data. Poti intari trucuri pe care pisica ta le stapaneste deja, dar nu o ameti invatand-o mai mult decat un singur lucru o data.
       Iti recomandam sa tii mancarea care este destinata drept recompensa intr-o lingura. In acest fel poti recompensa pisica din lingura fara a rasturna continutul. Acest lucru te va ajuta atunci cand tii mancarea deasupra si in fata pisicii.

       Venirea la comanda

       Venirea pisicii la castronul cu mancare cand aude clinchetul este un truc simplu. Este ca un joc de-a v-ati ascunselea pentru tine si pisica ta. Scopul este ca pisica sa vina la tine oriunde te-ai afla cand ii dai comanda "vino" si loveste obiectul care face zgomot. Eventual, este posibil ca pisica sa vina doar cand ii dai comanda vocala.

       De ce ai nevoie:

       De pisica ta inainte de ora mesei
       O camera linistita in care pisica sa stea comfortabi
       O comanda sau un gest specific - in acest caz, cuvantul "vino" precedat de numele pisicii tale (de ex., "Scooter, vino")
       Semnalul tau (clinchet)
       Recompensa (mancarea sa preferata, tratatii speciale, etc.)

       Etapele in dresaj:

       1. Asigura-te ca pisica ta este la o distanta care aude.
       2. Da-i clar comanda "Scooter, vino" iar apoi loveste obiectul care face zgomot o data sau de doua ori.
       3. Cand pisica vine la tine, loveste inca o data obiectul si spune "vino, asa vino" intr-un mod rugator. Da-i imediat recompensa.
       4. Schimba-ti locul si repeta comanda.
       5. Eventual, este posibil ca pisica ta sa vina la comanda "vino". Apoi lovesti obiectul ca un semnal de recompensa cand pisica ajunge la tine. Dupa ce lovesti obiectul da-i imediat recompensa.

       Sezi

       Aceasta comanda este baza multor alte trucuri si comenzi. Scopul tau este ca pisica sa seada cand ii dai comanda "sezi".

       De ce ai nevoie:

       De pisica ta inainte de ora mesei
       O camera linistita in care pisica sa stea comfortabil
       O comanda sau un gest specific - in acest caz, cuvantul "sezi" precedat de numele pisicii tale (de ex., "Scooter, sezi")
       Semnalul tau (clinchet)
       Recompensa (mancarea sa preferata, tratatii speciale, etc.)
       O lingura in care sa tii recompensa.

       Etapele in dresaj:

       1. Pune cu delicatete pisica pe marginea mesei aproape de tine astfel incat sa stea comfortabil.
       2. Da-i comanda "Scooter, sezi" in timp ce misti lingura cu recompensa deasupra capului.
       3. Cum va intoarce capul dupa mancare, pisica se va aseza ca sa-si pastreze echilibru. Cand se aseaza loveste obiectul si spune-i "sezi, asa sezi'. Trebuie sa-i dai recompensa imediat.
       4. Eventual va trebui sa repeti aceasta comanda pana cand pisica ta va raspunde la comanda "sezi" fara a mai trebui sa misti mancarea deasupra capului.
       5. Odata ce pisica ta a invatat aceasta comanda, nu va mai fi nevoie sa pui pisica pe masa pentru a sede.

       Observatie: La inceput, daca pisica ta nu sede din proprie vointa, poti sa apesi delicat in jos pe picioarele din spate. Apoi loveste obiectul si spune "sezi, asa sezi". Acest lucru va fi mai usor cu unele pisici, altele este posibil sa reziste sa fie ajutate sa seada. Fii delicat si rabdator. Nu uita ca nu trebuie sa-ti frustrezi sau inspaimanti pisica. Daca se impotriveste incearca alta data. Intotdeauna este mai bine sa se aseze din proprie vointa.

       Stai in doua labe

       Statul in doua labe este una dintre cele mai usoare comenzi care pot fi invatate de catre pisica. Deseori pisicile adopta aceasta pozitie in mod natural. Scopul tau este ca pisica sa stea in doua labe atunci cand ii dai aceasta comanda si in timp ce tii recompensa deasupra ei - si eventual doar la comanda.

       De ce ai nevoie:

       De pisica ta inainte de ora mesei
       O comanda sau un gest specific - in acest caz, cuvantul "in doua labe" precedat de numele pisicii tale (de ex., "Scooter, in doua labe")
       Recompensa (mancarea sa preferata, tratatii speciale, etc.)
       O lingura in care sa tii recompensa.

       Etapele in dresaj:

       1. Pune pisica delicat pe marginea mesei aproape de tine astfel incat sa stea comfortabil.
       2. Da-i comanda "Scooter, in doua labe" in timp ce tii lingura cu mancare chiar deasupra pisicii (dar nu destul de aproape incat sa poata ajunge la ea).
       3. In momentul in care adopta pozitia pe care ti-o doresti, loveste obiectul si spune "in doua labe, asa in doua labe". Da-i imediat recompensa.
       4. Eventual este posibil ca pisica sa raspunda la aceasta comanda fara a tine mancarea deasupra ei.
       5. Odata ce pisica a invatat comanda, nu mai este nevoie sa pui pisica pe masa pentru a sta in doua labe.

       Observatie: Daca pisica nu executa aceasta comanda si sta in pozitia de sezi, misca incet mancarea in spate peste capul ei. Pentru a se intoarce, ea va adopta pozitia in doua labe. Nu uita sa lovesti obiectul in momentul in care sta in pozitia pe care o doresti.

       Culcat

       Invatarea acestei comenzi este un alt truc. Scopul tau este ca pisica sa stea culcata la comanda "culcat".

       De ce ai nevoie:

       De pisica ta inainte de ora mesei
       O camera linistita in care pisica sa stea comfortabil
       O masa pentru pisica ta
       O comanda sau un gest specific - in acest caz, cuvantul "culcat" precedat de numele pisicii tale (de ex., "Scooter, culcat")
       Semnalul tau (clinchet)
       Recompensa (mancarea sa preferata, tratatii speciale, etc.)

       Etapele in dresaj:

       1. Pune pisica delicat pe marginea mesei aproape de tine astfel incat sa stea comfortabil.
       2. Da-i comanda "Scooter, culcat" in timp ce tii lingura cu mancare in fata mesei (dar nu destul de aproape incat sa poata ajunge la ea).
       3. In momentul in care adopta pozitia pe care ti-o doresti, loveste obiectul si spune "culcat, asa culcat". Da-i imediat recompensa.
       4. Eventual este posibil ca pisica ta sa raspunda la comanda "culcat" la miscarea mainii tale in jos fara ca mancarea sa mai fie tinuta in fata mesei.
       5. Odata ce pisica ta a invatat aceasta comanda bine, nu mai este nevoie sa tii pisica pe masa.

       Observatie: La fel ca la comanda "sezi", la inceput, trebuie sa-ti ajuti pisica delicat sa faca aceasta comanda. Fii delicat si rabdator. Nu uita ca nu trebuie sa frustrezi sau sa sperii pisica. Daca se impotriveste, mai incearca o data mai tarziu.

       Atingerea unui obiect

       Este distractiv sa-ti inveti pisica aceasta comanda deoarece este usoara si poate fi folosita in mai multe moduri. Scopul este ca pisica ta sa atinga un obiect cu laba din fata cand ii dai comanda "picior" sau "laba". Ar trebui sa-ti inveti pisica aceasta comanda numai dupa ce a invatat bine comanda "sezi".

       De ce ai nevoie:

       De pisica ta inainte de ora mesei
       O masa pentru pisica
       Un obiect solid pe care pisica sa-l atinga si care sa nu cada peste ea cand aceasta il atinge (cum ar fi o jucarie mica sau un teanc de carti)
       De o comanda sau gest specific - cuvantul "picior" ori "laba" precedat de numele pisicii tale.
       Semnal (clinchet)
       Recompensa (mancarea preferata, tratatii speciale, etc.)

       Etapele in dresaj:

       1. Instruieste-ti pisica sa seada la comanda "sezi".
       2. Pune obiectul la marginea mesei intre tine si pisica.
       3. Tine recompensa exact in fata pisicii astfel incat obiectul sa fie intre pisica si mancare.
       4. Da comanda "Scooter, picior (laba) in timp ce tii obiectul cu cealalta mana.
       5. Daca in momentul in care incearca sa ajunga la mancare atinge obiectul, loveste obiectul care face zgomot si spune "picior (laba), asa picior (laba)". Trebuie sa-i dai recompensa imediat.
       6. Daca nu atinge obiectul, incearca sa agiti usor recompensa astfel incat sa ajunga la ea. Daca laba atinge obiectul loveste obiectul care face zgomot si recompenseaz-o.
       7. Eventual este posibil ca pisica ta sa raspunda la comanda "picior (laba)" si sa atinga obiectul.
       8. Odata ce pisica ta a invatat comanda bine, nu mai este nevoie sa pui pisica pe masa.

       Observatie: Este posibil sa-ti doresti sa o inveti cate o comanda pentru fiecare picior din fata, cum ar fi "picior" pentru laba dreapta si "laba" pentru laba stanga. Apoi iti poti invata pisica sa foloseasca o anumita laba pentru a atinge un obiect.

       Mersul in lesa

       Stapanii de pisici responsabili isi vor da seama ca acest lucru are beneficii de siguranta importante. Datorita pericolelor cum ar fi cainii, bolile, masinile si sarcinile nedorite, este o metoda buna sa-ti tii pisica in lesa cand iesi afara pentru a-i asigura multi ani sanatosi si fericiti.
       Dresarea pisicii sa mearga in lesa este asemanatoare cu cea a unui catelus. Este nevoie de timp si rabdare. Diferenta este ca atunci cand dresezi un catelus care se zbate sau trage trebuie sa ai multa rabdare. Stapanii stiu ca la un moment dat acesta se va obisnui.
       De obicei daca o pisica protesteaza stapanul se da batut. Sa nu faci acest lucru. Scopul tau este sa poti sa-ti tii pisica in lesa cand iesi afara si sa te plimbi pe distante scurte folosind comanda "genunchi".

       De ce ai nevoie:

       De pisica ta inainte de ora mesei
       Un ham (nu o zgarda) si o lesa scurta
       O comanda sau un gest specific - cuvantul "genunchi" precedat de numele pisicii
       Semnal (clinchet)
       Recompensa (mancarea sa preferata, tratatii speciale, etc.)
       O lingura in care sa tii recompensa (poti sa tii lingura pe un suport de lemn pentru a nu o rasturna).

       Etapele in dresaj:

       1. Vei avea nevoie de una sau doua saptamani pentru a obisnui pisica cu hamul. Pune-i hamul in timp ce o hranesti ca sa asocieze aceste doua procese intr-un mod pozitiv. Nu uita sa lovesti obiectul care face zgomot in timp ce pisica mananca cu hamul pus.
       2. Dupa ce pisica se obisnuieste cu hamul, poti sa atasezi lesa. Cel mai bine ar fi sa incepi acest dresaj in casa pentru ca pisica sa se simta in siguranta.
       3. Pune pisica jos langa tine in timp ce o tii in lesa.
       4. Da-i comanda "Scooter, genunchi" in timp ce misti usor inainte putina mancare in fata pisicii.
       5. Cand face un pas sau doi pentru a merge dupa mancare, loveste obiectul si spune "genunchi, asa genunchi". Da-i imediat recompensa.
       6. Repeta aceasta comanda tot timpul pana pisica ta incepe sa raspunda la comanda "genunchi" si merge inainte.
       7. Nu incepe acest dresaj afara pana cand pisica ta nu se obisnuieste cu hamul si lesa. Cand iesi afara, fa acest lucru treptat - las-o sa exploreze zona din fata casei inainte de a merge prin vecinatati.

       Observatie: Desi pisicile pot fi dresate sa mearga in lesa la fel ca si cainii, ele nu te vor tara in jurul blocului asa cum fac cainii. Cand te plimbi cu pisica ta afara este posibil ca aceasta sa aiba nevoie sa se opreasca des si sa examineze lumea din jurul ei. Cu timpul, va incepe sa-i placa sa mearga in ham si lesa.

       Inainte de a incepe dresajul

       In primul rand, intotdeauna am recomandat sa mergi cu pisica in mod regulat la veterinar pentru a o consulta. Aceste verificari regulate te asigura ca nu exista probleme de sanatate ascunse care este posibil sa fie agravate de dresaj.
       La fel ca si oamenii, pisicile au personalitate. Fiecare pisica va reactiona diferit cand dresajul incepe. Este posibil ca pisica sa te ignore cand incepi sa o dresezi, sau este posibil sa fie foarte curioasa si nerabdatoare sa invete.
       Indiferent de personalitatea pisicii tale, exista cativa indici prezentati mai jos pentru a face acest proces mai usor si mult mai placut.
       Dreseaza pisica inainte de ora mesei, deoarece mancarea folosita ca recompensa nu va fi atragatoare daca pisica ta tocmai a terminat de mancat. Nu-ti indopa pisica cu mancare pentru a o face mai doritoare sa invete. O pisica infometata va fi o pisica plictisita. Ca si oamenii, pisicile isi pot pierde apetitul.
       Foloseste hrana preferata a pisicii ca recompensa. Ai putea de asemenea sa folosesti ceva diferit fata de mancarea normala.
       La inceput, dreseaza-ti pisica intr-o zona linistita. Daca iti dresezi pisica intr-o camera unde radioul si televizorul sunt deschise, acest proces va fi greu de facut si chiar imposibil.
       Lectiile de dresaj trebuie sa fie scurte. Incheie-le inainte ca ca pisica sa se plictiseasca sau sa oboseasca, si va fi mult mai nerabdatoare sa inceapa urmatoarea lectie. Se recomanda ca lectia de dresaj sa dureze 15 minute.
       Pastreaza lectiile de dresaj asemanatoare: acelasi dresor, aceleasi comenzi, acelasi semnal si aceeasi recompensa.
       Comenzile tale trebuie sa fie clare si constante. Pisica ta va fi confuza daca comenzile tale se schimba de-a lungul dresajului.
       Petreceti mai mult timp impreuna. Dresarea pisicii o data pe luna nu va aduce rezultate. Odata ce incepi, incearca sa petreci macar 10-15 minute in fiecare zi pentru a dresa pisica.

       Vrei ca eu sa merg pana acolo?

       Pisicile sunt animale extrem de simandicoase. Afara, ele tind sa isi faca nevoile in zone deschise nepermise. Desi isi fac nevoile pentru a marca zona si pentru a lasa un "autograf" pentru celelalte pisici, ele isi acopera cu grija nevoile si pleaca mai departe.
       Cand ii ceri sa isi faca nevoile in cutia cu nisip, o inveti impotriva instinctelor sale. Nu este surprinzator ca cea mai comuna problema de comportament raportata de catre stapanii de pisici este eliminarea in afara cutiei cu nisip.
       Pentru a micsora sansele ca pisica ta sa boteze mocheta, nu uita obiceiul pisicilor salbatice:
       O buna regula este sa ai cate o cutie disponibila pentru fiecare pisica, plus inca una. Aceste cutii ar trebui plasate in zone accesibile. Evita subsolurile intunecate si umede, dormitoarele indepartate sau zone neprotejate de zgomotele masinii de spalat, furnalelor, traficului si alte lucruri asemanatoare.
       Pentru ca cutiile sa nu inceapa sa miroas evita acoperirea lor. Foloseste o cutie cat mai mare cu putinta. Un studiu a artat ca pisicile prefera o cutie in care sa poata sapa in locul altor tipuri de cutii.
       In final, incearca sa tii cutiile cat mai curate posibil, indepartand urina si fecalele cel putin zilnic. De asemenea, pune un vinilin gros in zonele din afara cutiei, pe care pisica ta le foloseste.
       Dupa ce speli cu un produs impotriva mirosului, este bine sa pui pe vinilin lucruri care nu au un miros placut pentru pisici. Pisicilor nu le place mirosul de cedru, parfumurile si uleiurile citrice. Daca toate aceste masuri sunt luate, chiar si cele mai provocatoare pisici pot fi invatate sa foloseasca cutia cu nisip.

 

Home // Caini // Pisici // Reptile // Pasari // Animale mici // Pesti // Cai

 

web design Dezibel Media |  web hosting Web Hotel

  Comportament
  Comportamentul pisicii tale
  Este nevoie sa cumpar o cusca pentru pisica mea?
  Cum iti inveti pisica noi trucuri?
  Aparitia unui bebelus
  Dresarea pisicii
  Dresaj si comenzi
  Cum intelegi "cuvintele" pisicii tale?
  Cum se comporta pisicile cu alte pisici
  Pozitiile corpului ce inseamna?
  Cat de activa este pisica ta?
  Cum se comporta pisicile cu cainii?
  Ce inseamna torsul?
  Anxietatea si pisica ta
  Ce faci cu vocalizarea excesiva?
  Terapie cu medicamente pentru pisici?
  Pisicile si problemele de comportament
  Pedepsirea pisicii
  Sarbatori fericite, pisici fericite
  Pisica distructiva: ce este de facut?
  Intelegerea agresiunii
  Zgariatul serveste un scop
  Probleme cu cutia de nisip
  Urinarea si marcarea