Home // Caini // Pisici // Reptile // Pasari // Animale mici // Pesti // Cai

 

       Scabia

       "Scabie" este numele familiar a unei stari a pielii neplacute la caini, stare ce il face chiar si pe cel mai stoic caine sa se scarpine. Aceasta boala a pielii cu o mancarime intensa si contagioasa este cauzata de o capusa mica cu opt picioare numita Sarcoptes scabei. Spre deosebire de verisoara sa in forma de treabuc, Demodex, care sta pe foliculii de par, aceasta capusa grasuta sapa adanc in piele pentr a-si introduce picioarele, facand sa apara o serie de evenimente care duc la iritare, pierderea blanii si mancarime. O reactie alergica la capusele care sapa precum si la cele adulte care stau pe suprafata pielii se adauga la discomfortul mancarimii.

       Diagnosticarea

       Deoarece se pare ca aceste capuse prefera pielea cu putin par, intotdeauna ele vor sta pe marginile urechii, coate si abdomen. Pierderea parului, roseata si solzii rezultati, impreuna cu ingrosarea marginilor urechilor sunt semne ale bolii. Ocazional, un caine fara noroc va suferi de raspandirea bolii. In cele mai multe cazuri scarpinatul si roseata in jurul urechilor, coatelor si abdomenului vor trebui tratate.
       Daca cainele tau are aceste schimbari impreuna cu scarpinatul persistent, veterinarul tau va trebui sa distinga aceasta boala de multe alte alergii (cum ar fi alergia de la o anumita mancare). Mai multe monstre luate de pe piele fara par pot dezvalui parazitul la microscop. Contrar capuselor Demodex, capusele Sarcoptes sunt greu de gasit (probabil din cauza ca ele isi petrec cea mai mare parte din viata sapand adanc in piele). In cazul capuselor Sarcoptes, absenta acestora nu inseamna ca aceasta boala a fost exclusa. Este posibil ca veterinarul tau sa decida un tratament "babesc", fara un diagnostic specific, doar pentru ca are sens si poate vindeca repede boala. Daca boala persista, inseamna ca exista alte cauze.

       Tratament

       Tratamentul este simplu si din fericire eficient. Exista mai multe alegeri, care diferentiaza in eficienta si cost. In mod traditional, tratamentul implica imbaierea cu solutii pentru paraziti sulfatul de var (saptamanal cateva saptamani) sau un agent mult mai puternic anti-capuse. Se recomanda ca imbaierea sa se faca in combinatie cu o injectie sau un tratament oral cu ivermectin, un tratament pentru paraziti eficient (ivermectinul este dat cate putin lunar pentru a prevenii infestarea cu viermi). Este important de stiut ca rasele Collie si Australian Shepherds si alte rase inrudite sunt sensibile la ivermectin (care poate fi toxic pentru aceste rase) si aceste rase ar trebui tratate cu alt tip de agenti, sau sub apropiata supraveghere a veterinarului. Alte noi tratamente au fost descoperite si pot fi foarte eficiente in tratarea bolii.
       Aceste capuse vor calatori usor de la o gazda la alta, chiar si la oameni. Daca se confirma ca animalul are aceasta boala (prin luarea de monstre sau prin raspunderea la tratament), este important sa tratezi toate animalele din casa, chiar daca nu au nici un semn ca ar avea aceasta boala. Din fericire, aceste capuse nu pot trai in permanenta la oameni, dar se recomanda o vizita la doctor daca cainele tau are scabie, iar tu ai pielea inflamata si mancarimi. In final, desi capusa nu poate trai in permanenta in acest mediu, este bine sa speli locul unde dormi, atat al tau cat si al cainelui, precum si alte potentiale "cuiburi" pentru a preveni reinfectarea cu acesti paraziti.

  Sanatate
  Sanatatea cainelui tau
  Ingrijirea de primavara a locului cainelui tau
  Cat de des imi pot imbaia cainele?
  Bola Lyme
  Castrarea masculului
  Decizii pentru stapanul cainelui
  Primele 10 masuri de sanatate pentru cainele tau
  Cum sa-ti ajuti cainele pe timp de iarna
  Vizita anuala
  Prim-ajutor
  Siguranta de acasa
  Siguranta in afara casei
  Castrarea cainelui
  Prevenirea bolii "viermi la inima"
  Aparitia unui nou catel
  Evitarea parazitilor interni
  Raia
  Scabia
  Infectiile la urechi
  Osteoartrita
  Cum detectezi bolile la cainele tau
  Parazitii externi
  Afla cat mai multe despre capuse si purici
  Importanta calciului in dieta cainelui
  Antioxidantii si rolul lor in sanatatea cainelui
  Nutritia pentru o blana si piele sanatoasa
  Cainele meu are nevoie de mancare de miel?
  Cainii mici au nevoie de o alimentatie speciala
  Cainii pot fi mofturosi
  Cum te descurci cu pierderea auzului la cainele tau
  Imbunatateste viata cainelui tau
  Ingrijirea unui caine in varsta
  Cum te descurci cu pierderea vazului la cainele tau
  Ce faci cand cainele are nevoie de amputare?
  Paralizia la caini
  Dictionar

 

 

Home // Caini // Pisici // Reptile // Pasari // Animale mici // Pesti // Cai

web design Dezibel Media |  web hosting Web Hotel